ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автор:

Стадник Віктор Миколайович

Статус:

Прийнятий вцілому

Дата:

15.08.2024

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 52-63/2024
Про внесення змін в рішення сорок п’ятої сесії Летичівської селищної ради від 26.10.2023 р. №22 «Про затвердження Програми  відшкодування різниці в тарифах на послуги з централізованого водопостачання для населення Летичівської територіальної громади на 2024 рік»

Проєкт
Автор проєкту: директор КГП «Злагода»
Дядюк М.Т.

 ЛЕТИЧІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
ХМЕЛЬНИЦЬКОГО РАЙОНУ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ 
  Р І Ш Е Н Н Я
VІІІ скликання
Шістдесят третьої сесії
 
15.08.2024 р.                                      Летичів                                           №_
 
Про внесення змін в рішення сорок п’ятої сесії Летичівської селищної ради від 26.10.2023 р. №22 «Про затвердження Програми  відшкодування різниці в тарифах на послуги з централізованого водопостачання для населення Летичівської територіальної громади на 2024 рік»
 

З метою забезпечення беззбиткової діяльності КГП “Злагода”, керуючись статтею 4 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», статтею 15 Закону України «Про ціни і ціноутворення», ст. 91 Бюджетного кодексу України, ст. 26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, селищна рада 

ВИРІШИЛА:
  1. Внести зміни в рішення Летичівської селищної ради від 26.10.2023 р. №22 «Про затвердження Програми відшкодування різниці в тарифах на послуги з централізованого водопостачання для населення Летичівської територіальної громади на 2024 рік», а саме:
1.1. В Додатку 3 до Програми збільшити обсяг фінансування по пункту «Відшкодування різниці між затвердженим розміром тарифу на послуги з водопостачання та розміром економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво» на 150,0 тис.грн.
    1.2. Встановити загальний орієнтовний обсяг фінансування заходів Програми у 2024 році згідно Додатку 3 до Програми – в сумі 1 000,0 тис.грн.
2. Дане рішення довести до відома виконавців Програми.
3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію з планування, фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку, житлово-комунального господарства, комунальної власності, промисловості, підприємництва, транспорту, зв’язку та сфери послуг (голова  комісії Морозова О.М.).
 
Селищний голова                                                              Ігор ТИСЯЧНИЙ
 
 
 
Автор проєкту:                              
Директор КГП «Злагода»                                                  Микола ДЯДЮК
 
 
ПОГОДЖЕНО:
 
 
 
Заступник селищного голови                                              Анатолій НІЦЕВИЧ
 
 
Начальник юридичного відділу
Летичівської селищної ради                                       Олена КОБЕРНИК
 
Секретар Летичівської
селищної ради                                                                      Василь ПРОВОЗЬОН
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ЗАТВЕРДЖЕНО  
Рішенням 45 сесії Летичівської селищної ради  VІІІ скликання
від 26.10.2023 року  №22
зі змінами
 
 
Програма відшкодування різниці в тарифах на послуги з централізованого водопостачання для населення Летичівської територіальної громади на 2024 рік
 
1.Загальні положення. Визначення  проблеми на  розв’язання  якої спрямовані заходи  Програми.
 
Прийняття Програми зумовлено тим, що виконавчий комітет Летичівської селищної ради затвердив тарифи Комунальному госпрозрахунковому підприємству «Злагода»  у розмірі, нижче економічно обґрунтованих витрат на виробництво (надання) таких послуг, що призводить до отримання збитків та погіршення фінансового стану виробника та надавача послуг водопостачання.
Згідно зі ст.31 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», орган місцевого самоврядування встановлює тарифи на житлово-комунальні послуги в розмірі не нижче економічно-обґрунтованих витрат на їх виробництво. У разі встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги на рівні, що унеможливлює отримання прибутку, орган місцевого самоврядування, який їх затвердив, зобов’язаний відшкодувати, з відповідного місцевого бюджету, різницю між встановленим розміром цін/тарифів та економічно обґрунтованими витратами на виробництво цих послуг.
Постанова  Кабінету Міністрів України від 01 червня 2011 року №869 “Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги” передбачає, що в разі змін цін на складові тарифів (збільшення мінімальної заробітної плати, податків та зборів, вартості енергоносіїв), діюче законодавство передбачає коригування тарифів за відповідними складовими.
Проте, сама процедура коригування,  організаційні та технологічні зміни на підприємствах, не дозволяють здійснювати коригування діючих тарифів при кожній зміні цін на складові, особливо під час військового стану. В результаті, на підприємствах створюються значні суми заборгованості. Виробник  послуг не  в змозі  проводити  виплати заробітної плати, оплату податків, по єдиному соціальному  внеску, за енергоносії, поточні  ремонти мереж через  відсутність  коштів.
Відсутність  відшкодовування витрат   комунального   підприємства  в   розмірі   різниці між фактичними витратами та нарахуваннями за надані послуги, відповідно до діючих тарифів, ставить під загрозу стабільність забезпечення населення житлово-комунальними послугами належної якості і може призвести до:
- припинення або суттєвого обмеження надання цих послуг;
- збільшення заборгованості за спожиту електроенергію і інші          матеріальні цінності;
- виникнення  заборгованості із заробітної плати;
- нарахування підприємствам штрафних санкцій і пені за несвоєчасні і неповні розрахунки за енергоносії та несвоєчасну оплату податкових зобов’язань.
Таким чином, виділення коштів на відшкодування різниці в тарифах для населення з  бюджету громади є найбільш реальним джерелом забезпечення фінансової   діяльності  підприємства, що надає послуги водопостачання   в  період   встановлення  тарифів  в  розмірі  меншим  ніж  економічно  обґрунтований.
Згідно із статтею 15 Закону України «Про ціни і ціноутворення» Кабінет Міністрів України, органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, які встановили державні регульовані ціни на товари в розмірі, нижчому від економічно обґрунтованого розміру, зобов’язані відшкодувати суб’єктам господарювання різницю між такими розмірами за рахунок коштів відповідних бюджетів.
У  відповідності до  статті 91 Бюджетного Кодексу та статті 61 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» органи місцевого самоврядування мають право самостійно визначати напрями використання бюджетних коштів відповідно до законодавства України, в тому числі на фінансування інших програм, пов’язаних з виконанням  повноважень, затверджених  відповідною місцевою радою.
Враховуючи  зазначене, відшкодування різниці в тарифах на послуги централізованого водопостачання для населення  можливе за рахунок коштів бюджету Летичівської селищної територіальної громади за умови прийняття  відповідної  Програми.
Вирішення проблеми пропонується здійснити шляхом затвердження   Програми  відшкодування різниці в тарифах на послуги з  централізованого водопостачання для населення Летичівської  територіальної громади та виділення з селищного бюджету коштів для компенсації різниці в тарифах.
Дана розроблена  на виконання та з дотриманням вимог Законів України «Про  місцеве самоврядування України, «Про ціни і ціноутворення», Бюджетного кодексу України, Постанови  Кабінету Міністрів України від 01.06.2011  №869 “Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги”.
,
2. Мета Програми
Прийняття даної Програми має за мету беззбиткову фінансово-господарську діяльність комунального підприємства для забезпечення стабільного надання послуг водопостачання належної якості населенню  Летичівської територіальної громади.
 
                                                                                                               
3. Завдання  Програми, шляхи  і  засоби їх виконання 
Основними завданнями Програми є:
- відшкодування різниці між затвердженими для населення тарифами на послуги з централізованого водопостачання та економічно обґрунтованими витратами на виробництво цих послуг;
- дотримання вимог чинного, зокрема  податкового законодавства;
- забезпечення єдиного державного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги.
Програма передбачає наступні шляхи виконання завдань:
- прогнозування та виділення з бюджету селищної територіальної громади коштів для відшкодування різниці в діючих тарифах та економічно обґрунтованих витратах, пов’язаних з наданням послуг централізованого водопостачання  для населення;
  - збереження кількості і якості надання послуг централізованого водопостачання для населення та юридичних осіб завдяки своєчасної фінансової підтримки  та недопущення збиткової діяльності комунального підприємства;
 - забезпечення стабільної платоспроможності КГП «Злагода» відповідно до вимог Господарського кодексу України.
                                                                                                               
4.  Результативні показники виконання  Програми
Очікувані результати від виконання Програми:
  - забезпечення безперебійної, беззбиткової роботи КГП "Злагода";
  - своєчасно сплачені комунальним підприємством податки, збори та інші платежі;
  - належне виконання зобов'язань роботодавця перед працівниками комунального підприємства по оплаті праці;
  - стабільне надання населенню  якісних послуг за цінами, нижчими від розміру економічно-обґрунтованих витрат на їх виробництво, що позитивно вплине на платоспроможність жителів громади;
 - виконання вимог Господарського кодексу України, Законів України «Про житлово-комунальні послуги», «Про ціни і ціноутворення», а також Податкового кодексу України.
                                                                                                               
 
5. Ресурсне забезпечення Програми, обсяги та джерела фінансування
Фінансування Програми проводитиметься за рахунок коштів бюджету Летичівської селищної територіальної громади.
Забезпечення реалізації програми може здійснюватись за рахунок інших джерел, не заборонених чинним законодавством.
         Головним розпорядником коштів селищного бюджету на виконання заходів програми є Летичівська селищна рада.
Обсяг фінансування заходів Програми за рахунок коштів селищного бюджету затверджується селищною радою в складі видатків селищного бюджету.
Остаточні обсяги фінансування заходів можуть бути скореговані на підставі розрахунків, що надаються КГП «Злагода».
 
6. Контроль за виконанням Програми
Відповідальність за достовірність поданих розрахунків та цільове використання коштів компенсації покладається на керівництво КГП «Злагода».
Контроль за виконанням програми здійснюється заступниками селищного голови у відповідності до розподілу обов’язків  та  постійною комісією з питань планування, фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку, житлово-комунального господарства, комунальної власності, промисловості,підприємництва, транспорту, зв’язку та сфери послуг.
 
 
 
 
 
                                                                                                                                                                    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Додаток 1
 
ПАСПОРТ
Програми відшкодування різниці в тарифах на послуги з  централізованого водопостачання для населення
Летичівської територіальної громади на 2024 рік
 
1. Ініціатор розроблення
Програми
КГП «Злагода» Летичівської селищної ради
2. Дата, номер і назва розпорядчого документа органу виконавчої влади
про розроблення програми
 
3. Розробник Програми КГП  «Злагода», Виконавчий комітет Летичівської селищної ради
4. Співрозробники Програми  
5. Відповідальні виконавці
Програми
Летичівська селищна рада,
  КГП  «Злагода»
6. Учасники Програми виконавчий комітет селищної ради, населення, що проживає на території Летичівської селищної ради, КГП  «Злагода»
7. Термін реалізації Програми 2024 рік
8. Джерела фінансування
Програми
бюджет Летичівської селищної територіальної громади
9. Загальний обсяг
фінансових ресурсів,
необхідних для реалізації Програми, всього,
 
1000,0 тис. грн.
у тому числі:  
9.1. коштів місцевого бюджету 1000,0 тис. грн.
9.2. коштів інших джерел  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Додаток 2
 
 
Ресурсне забезпечення

Програми відшкодування різниці в тарифах на послуги з  централізованого водопостачання для населення

Летичівської територіальної громади на 2024 рік

 
Етапи виконання Програми
 
Показники витрат:
 
 
2024 рік Всього,                                                                                                            тис. грн.
Бюджет Летичівської селищної територіальної громади 1000,0 1000,0
Кошти не бюджетних джерел 0 0
РАЗОМ 1000,0 1000,0
 
           
 
 
Додаток 3
Напрямки діяльності та заходи

Програми відшкодування різниці в тарифах на послуги з  централізованого водопостачання для населення Летичівської територіальної громади на 2024 рік

 
№ п/п Назва напрямку діяльності (пріоритетні напрямки) Перелік заходів програми Строк виконання програми Відповідаль-ний виконавець Джерела фінансування Орієнтовні  обсяги фінансування (вартість), тис. грн. Очікуваний результат
1 Забезпечення стабільного фінансового стану КГП «Злагода» Відшкодування різниці між затвердженим розміром тарифу на послуги з водопостачання та розміром економічно обгрунтованихвитрат наїх виробництво 2024 Летичівська селищна рада, КГП «Злагода» Бюджет Летичівської селищної територіальної громади 1000,0 Надання якісних послуг населенню з водопостачання, недопущення виникнення заборгованості КГП «Злагода» по податках та за енергоносії
Всього   1000,0  
 
ЗАТВЕРДЖЕНО  
Рішенням 45 сесії Летичівської селищної ради  VІІІ скликання
 від  26.10.2023 року  № 22
зі змінами
 
ПОРЯДОК
 відшкодування різниці в тарифах на послуги з  централізованого водопостачання для населення Летичівської територіальної громади
 
1. Цей Порядок визначає механізм розрахунків, обліку та відшкодування різниці в тарифах на послуги з  централізованого водопостачання для населення Летичівської територіальної громади КГП «Злагода»  (далі - Підприємство) - надавачу послуг централізованого водопостачання,  яка утворюється у зв’язку з невідповідністю фактичної вартості послуг тарифам, що встановлені виконавчим комітетом Летичівської селищної ради Хмельницького району Хмельницької області (далі — різниця в тарифах).
 
2. Видатки на відшкодування втрат Підприємства, що пов’язані із дією тарифів на послуги з  централізованого водопостачання, нижчих від розміру економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво, селищна рада передбачає у селищному  бюджеті згідно з наданими Підприємством розрахунками.
 
3. Летичівська селищна рада укладає з Підприємством договір на відшкодування різниці в тарифах на послуги з централізованого водопостачання за формою згідно Додатку 1 до Порядку.
 
4. Обсяг заборгованості з різниці в тарифах визначається Підприємством як: різниця між затвердженим розміром ціни (тарифу) на послуги водопостачання та розміром економічно обґрунтованих витрат на виробництво (надання) послуг централізованого водопостачання, які надаються населенню громади помножена на обсяг реалізації послуги для населення.
Обсяг заборгованості з різниці в тарифах зменшується на суму трансфертів та фінансової допомоги з селищного бюджету від основної діяльності, які безпосередньо використано на операційну (основну) діяльність підприємства (відшкодування заборгованості з різниці в тарифах та/або кошти, отримані з бюджетів на відшкодування окремих витрат, згідно із складовими встановлених тарифів тощо).
Розрахунок обсягу заборгованості з різниці в тарифах оформляється Підприємством окремо за кожен місяць згідно з Додатком 2 до Порядку.
 
5. У разі виникнення розбіжностей (невідповідностей) між показниками, зазначеними у галузевій звітності, та розрахунковими показниками, відображеними у додатках, Підприємство наводить обґрунтування щодо таких розбіжностей (невідповідностей) у письмовій (довільній) формі.
 
6. Обсяг заборгованості визначається надавачами послуг на підставі таких підтвердних документів:
6.1. Розрахунок обсягу заборгованості з різниці в тарифах на послуги з централізованого водопостачання,  що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню (за формою згідно Додатку 2 до Порядку);
6.2. Копія рішення виконавчого комітету про встановлення тарифів.
Заява, розрахунки обсягів заборгованості з різниці в тарифах та підтвердні документи подаються Підприємством до Летичівської селищної ради Хмельницької області щомісячно в паперовому та електронному вигляді, засвідчуються підписом керівника або іншої уповноваженої особи суб’єкта господарювання та скріплюються печаткою.
Відповідальність за достовірність поданих розрахунків обсягів заборгованості з різниці в тарифах та підтвердних документів несе керівник Підприємства.
 
7. Субʼєкт господарювання щомісячно готує розрахунки з різниці в тарифах за формою згідно з Додатком 2  та подає їх для фінансування до відділу фінансів  Летичівської селищної ради.
8. Перерахування коштів здійснюється на рахунок підприємства,  та використовуються виключно на оплату заробітної плати, розрахунки за спожиту електроенергію, матеріали та комплектуюче обладнання до систем водопостачання.
Відповідальність за достовірність даних, використаних під час здійснення розрахунку обсягів заборгованості з різниці в тарифах, несе керівник Підприємства.
 
 

Додаток 1 до Порядку відшкодування різниці в тарифах на послуги з централізованого водопостачання
для населення Летичівської територіальної громади
                                                                                     
Примірна форма договору № ___
про відшкодування різниці в тарифах на послуги з
централізованого водопостачання для населення
 
смт.Летичів                                                                            «___»________ 202__ року
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     
   Летичівська селищна рада  в особі селищного голови _______________________________, що діє на підставі Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (надалі – Платник) з  одного боку, та Комунальне госпрозрахункове підприємство «Злагода» в особі директора  _____________________________, що діє на підставі Статуту (надалі – Надавач послуг), з іншого боку, у подальшому – Сторони, уклали цей Договір про наведене нижче:
1. Предмет Договору.
1.1. Предметом цього Договору є: відшкодування різниці в тарифах на послуги з централізованого водопостачання для населення, відповідно до рішення Летичівської селищної ради   від _____________року №_____ «Про затвердження Програми  відшкодування різниці в тарифах на послуги з  централізованого водопостачання для населення Летичівської територіальної громади на 2024 рік».
1.2. Різниця коштів між економічно обґрунтованим тарифом на централізоване водопостачання та прийнятим для населення тарифом, відшкодовується Надавачу послуг за рахунок селищного бюджету щомісячно, відповідно до поданого підприємством розрахунку обсягу заборгованості з різниці в тарифах.
1.3. Оплата різниці коштів між затвердженими тарифами на послуги  з централізованого водопостачання та економічно обґрунтованими витратами, здійснюється відповідно до розрахунку обсягу заборгованості з різниці в тарифах на послуги з централізованого водопостачання населенню (за формою, затвердженою рішенням __ сесії Летичівської селищної ради 8 скликання від ________р. № ____), які є невід’ємною частиною даного Договору.
 2. Обов’язки та права учасників Договору.
2.1. Надавач послуг за результатами проведення розрахунку, надає Платнику щомісячно до 25 числа місяця наступного  за звітним місяцем документи, зазначені в п.1.2 Договору.
2.2. Платник на підставі розрахунку, наданого Надавачем послуг з централізованого водопостачання, протягом поточного фінансового року відшкодовує на розрахунковий рахунок Надавача послуг різницю коштів між затвердженими тарифами на житлово-комунальні послуги та економічно обґрунтованими витратами на виробництво цих послуг.
3. Відповідальність сторін Договору.
3.1. За невиконання або неналежне виконання зобов'язань за цим  Договором Сторони несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України.
3.2. Усі спори, що виникають з цього Договору або пов’язані із ним вирішуються шляхом переговорів між Сторонами.
3.3. Якщо відповідний спір неможливо вирішити шляхом переговорів, він вирішується в судовому порядку за встановленою підвідомчістю та підсудністю такого спору відповідно до чинного законодавства України.
4. Дія Договору
4.1. Цей  Договір набирає чинності з моменту підписання Сторонами та скріплення печатками Сторін, а саме з «___»_______20___ року та діє до «____»________ 20___ року.
4.2. Закінчення строку цього Договору не звільняє Сторони від відповідальності за його порушення, яке мало місце під час дії цього Договору.
4.3. Якщо інше не передбачено цим Договором або чинним законодавством України, зміни у цей Договір можуть бути внесені тільки за домовленістю Сторін, яка оформлюється Додатковою угодою до цього Договору. 
4.4. Зміни у цей Договір набирають чинності з моменту підписання та скріплення печаткою Сторонами відповідної Додаткової угоди до цього Договору, якщо інше не встановлено у самій Додатковій угоді, цьому Договорі або у чинному законодавстві України.
4.5. Цей Договір може бути розірваний за ініціативою однієї із Сторін, відповідно до вимог чинного законодавства.
4.6. Цей Договір вважається розірваним з моменту підписання та скріплення печаткою Сторонами відповідної Додаткової угоди до цього Договору, якщо інше не встановлено у самій Додатковій угоді, цьому Договорі або не передбачено чинним законодавством України.
            5. Прикінцеві положення Договору
5.1. Усі правовідносини, що виникають з цього Договору або пов’язані із ним, у тому числі пов’язані із дійсністю, укладенням, виконанням, зміною та припиненням цього Договору, тлумаченням його умов, визначенням наслідків недійсності або порушення Договору, регулюються цим Договором та відповідними нормами чинного законодавства України, а також звичаями ділового обороту, які застосовуються до таких правовідносин на підставі принципів добросовісності, розумності та справедливості.
5.2. Сторони несуть повну відповідальність за правильність вказаних ними у цьому Договорі реквізитів та зобов’язуються своєчасно у письмовій формі повідомити іншу Сторону про їх зміну, а у разі неповідомлення несуть відповідальність передбачену чинним законодавством.
5.3. Відступлення права вимоги та (або) переведення боргу за цим Договором однією із Сторін до третіх осіб не допускається.
5.4. Додаткові угоди до цього Договору є його невід’ємною частиною і мають юридичну силу у разі, якщо вони викладені у письмовій формі, підписані Сторонами та скріплені їх печатками.
5.5. Цей Договір складений при повному розумінні Сторонами його умов та термінології українською мовою у двох автентичних примірниках, які мають однакову юридичну силу, - по одному для кожної із Сторін.
6. Платіжні та поштові реквізити сторін                                   
Платник: Надавач послуг:
Летичівська селищна рада
_______________________________
                   (адреса)
р/р:_____________________________
________________________________
МФО: __________________________
код ЄДРПОУ ____________________
Керівник _______________________ ( підпис)         ПІБ
М.П.
КГП «Злагода»
_______________________________
                   (адреса)
р/р:____________________________
_______________________________
МФО:__________________________
Код ЄДРПОУ ___________________
Керівник _______________________
                    ( підпис)         ПІБ
М.П.
 

 
Додаток 2
до Порядку відшкодування різниці в тарифах на послуги з централізованого водопостачання для населення Летичівської територіальної громади
 
РОЗРАХУНОК
обсягу заборгованості з різниці в тарифах на
послуги з централізованого водопостачання населенню
_________________________________________________________________________________
  (найменування суб’єкта господарювання, код згідно з ЄДРПОУ)
(гривень)
Місяць Розмір економічно обґрунтованого тарифу, грн., з ПДВ Розмір затвердженого тарифу, грн., з ПДВ Різниця між економічно обґрунтованим та затвердженим
(графа 2 –  графа 3)
Обсяг реалізації послуги централізованого водопостачання для населення, м3 Сума, що підлягає відшкодуванню, грн. (графа 4 * графа 5)
1 2 3 4 5 7
         
 
__________________________________________________
(посада керівника суб’єкта господарювання)
_______________________
(підпис)
____________________________
(ініціали та прізвище)
Головний бухгалтер _______________________
(підпис)
____________________________
(ініціали та прізвище)

МП (у разі наявності)
“___” ____________ 20__ р.